Exkursionsrapporter

 

Vadarvandring i Högby hamn

 

Den 8 augusti var det dags igen. Vi skulle skåda vadare i vackra Högby hamn men vem skulle hålla i det? Till att börja med fanns det ingen som ville/kunde. OK, sa jag, jag kan hålla i det om jag får med mig någon som är duktig de ibland svårbestämda, vackra fåglarna. Efter lite nervöst sökande blev det till slut en hel hop av kunniga skådare som följde med färden.
 
Efter en dag med ostadigt väder mynnade det hela ut i en riktigt vacker kväll. Korna höll sig långt borta och störde varken oss eller de vadare som fanns utmed strandkanterna. Vi studerade en mosnäppa riktigt nära håll, myrspov och småspov drog förbi och en del andra snäppor letade föda i tången. Plötsligt kom en kustlabb och sedan ytterligare en flygande över våra huvuden. Det blev kvällens russin i kakan. Vi stod länge och beskådade deras framfart bland änder och tärnor (bl a kentsk tärna och småtärna), ibland vilade de några sekunder stenarna i viken, innan jakten fortsatte. Riktigt roligt att se dem nära håll istället för, som oftast, en liten silhuett i fjärran.
 
En riktigt fin final en trevlig kväll tyckte alla vi tolv som deltog!
 
 
Text och foto: Kerstin Svensson

 

Ringmärkning vid Bröttorpsören

 

Ringmärkningen vid Bröttorpsören den 8 september 2012 lockade 25 morgonpigga skådare. Lennart Carlsson med team gav en grundlig demonstration av hela ringmärkningsprocessen från nätplockning, artbestämning, mätning, vägning, fettbedömning, ringmärkning och fick svara många frågor från vetgiriga skådare.  Följande arter ringmärktes: kärrsångare, rörsångare, sävsångare, svarthätta,gärdsmyg, kungsfågel, koltrast, järnsparv, lövsångare, sävsparv, grönfink och blåmes. Höjdpunkten för många skådare var möjligheten att hålla en fågel efter ringmärkningen, och ser fram emot nästa tillfälle.

 

Fotot nedan är taget av Christoff WeiseFler bilder av honom finns i vårt bildgalleri.

 

Vadarvandring i Högby hamn 29 juli 2010

 

Det var en tapper skara ca 25 personer som deltog i vadarvandringen vid Högby hamn. Det blev en mycket trevlig kväll med många vadare av flera arter. Både spovsnäppa, kärrsnäppor, mosnäppor m.fl. visade upp sig väldigt fint. Förutom vadare kunde vi även njuta småtärnor som matade ungar, ståtliga skräntärnor ute stenarna, en majestätisk havsörn samt en snabb lärkfalk.

Sammantaget blev det ca 40 arter under kvällen.

 

 

Beijershamnsvandring 22 juli 2010

 

Vadarvandringen i Beijershamn med Lars Karlsson bjöd sommarvärme, fläktande vind, spegelblankt vatten och fågel. Ett cykelturistande par från Tyskland hade turen att komma till Beijershamn precis när vandringen började och sällade sig till gruppen av 23 förväntansfulla skådare. Vi hoppades att se mellan 12 till 16 olika vadare, och denna förhoppning infriades med råge under Lasses kunniga ledning. Vi hörde, och såg, skogssnäppor, njöt av kärrsnäppornas gruppflygningar och storspovarnas långsammare förflyttning. Vi studerade, under Lasses vägledning, skillnader och likheter mellan småsnäppa och mosnäppa och mellan större och mindre strandpipare medan vadarna snällt höll sig ganska stilla. Brushane, spovsnäppa, kärrsnäppa och större strandpipare var lättskådade arter i viken, medan myrspovarna ute vid sandreveln var mer svårskådade i den gyllene solnedgången. Gruppen njöt av den vackra kvällen som gick alldeles för fort. Totalt observerades 20 olika vadare och som extra bonus ska nämnas havsörnsparet, småtärnor och sånglärkans drill./ Elisabeth Svensson  

 

Beijershamnsvandring 8 juli 2010

 

Barometern var med vandringen. Artikeln från tidningen kan hittas som pdf här.

 

 

Beijershamnsvandring 20 maj 2010

 

Ett drygt 20-tal deltagare samlades vid parkeringen för en två timmars promenad genom beijershamnsområdet.

Redan vid parkeringen kunde vi höra en gök och se ett par med svartvita flugsnappare. Solen gassade och inne vid parkeringen var det varmt och vindstilla. När vi rörde oss ut mot första stoppet, vid södra tornet, gick solen i moln och nordosten tog i. Helt plötsligt kändes det som att det blev 10 grader kallare. Här fick vi se både mosnäppor, gulärlor och större strandpipare. Vi lyckades också hitta göken som satt en bit bort i ett träd och spelade för full hals.


Vidare ut i området för spaning efter fler vadare. De vanligare som rödbena, grönbena och tofsvipa kunde ses, men det fanns inga stora mängder. Även två kärrsnäppor gick en bit bort norra maderna. Efter ett tips kunde vi hitta två stycken mindre strandpipare som höll till vid den lilla kanalen mellan norra och södra maderna.

Nordosten fortsatte att kyla ner oss vi marscherade snabbt vidare in i skogen för att lyssna grönsångare, svarthättor, koltrastar mm. Några hann också med att se en stjärtmes som visade sig snabbt och vandringen avslutades med att studera ett stjärtmesbo som fanns i området. Mesarna ville dock inte visa upp sig där just .

Bilderna är tagna av Peter Segerdahl.

 

Deltagare spången mot alskogen

 

Mosnäppa

 

Mindre strandpipare

Senaste nyheter:


Logga in här för att lägga upp bilder
>> Till bildarkiven
 

 

Anmäl dig till nyhetsbrev

 

ÖOF på Facebook

 

 

 

ÖOF på Twitter

 


ÖOF, c/o Klas Göran Gidlöv, Albrunna 113, 38663 Degerhamn Administrera © 2009 johdah.se